måndag 23 april 2012

Riksårsmöte för handvävning.

Jag har varit på Riksårsmöte för handvävning i Ystad! Vi var 4 damer med vävning som stort intresse, som åkte från Nybro mot Ystad i lördags morgon. Ystad tog emot med strålande sol och vackra blommor.
Det blir en särskild stämning när väl 100-talet damer- samlas runt ett intresse som alla vurmar för.
Vackrare årsmöteslokal får man nog leta efter. Klosterkyrkan i Ystad.
 Årsmötet öppnades av stadens tornväktare.
 Man träffar blogg-vännen från norr- Birgitta från Lekvattnet- härliga Birgitta :). Så roligt.

            

                                     

                                               


Vi har sett fina utställningar. Bidrag från vårt eget långa land och från grannar i väster- Damastvävare i Danmark. Fantastiska verk!
Vid festmiddagen på Siriushuset hade jag turen att komma bredvid Ingrid Thorin från Fjugesta och hon visste hur man hanterade en E-bom!! Jättebra!
 Jag har bara haft aningar, fått en gissning här och en gissning där tidigare... Jag ska nämligen  snart ge mig i kast med en E-bom = fortsättning följer.Vårt gäng hade valt att göra en utflykt till Österlen idag på söndagen. Tyvärr var det vackra vädret borta- vi fick regn istället. Genom böljande backar,(vem säjer att Skåne är platt?)- kom vi till Dahlåkra Damast och fick se Gunnels fina vävstolar och vackra dukar mm. Gott tunnbröd med pesto, cider vatten eller vin fick vi som tilltugg.


 Färden gick vidare till Ann-Sofie Reuters fina vävstuga Bolstervaren. Där flög verkligen inspirationn på oss.Vilken energisk kvinna och kunnig!!

 Vävstolen här över, har Ann-Sofie fått efter Märsta Måås Fjätterström! Det måste kännas stort.


 Gott fika i ett vackert rum inne i huset.
Jag kan verkligen rekommendera ett besök där!


Så gick resan hemåt under söndagseftermiddagen. Ett och annat avbrott- för Lisagården och  middag vid Brösarp backar.
Jag måste visa kortet på flaskorna och berätta historien runt omkring:)
På festmiddagen på lördagskvällen, på Siriushuset, kunde vi köpa vin i små söta flaskor. De rymde 185 ml.
Smålänning som man är, och kaffedrickare med mjölk i....tänkte jag genast att det var perfekta flaskor att ha mjölk i....tex när man ska ner till vävstugan.
Naturligtvis gick jag och köpte en, som jag delade med grannfrun Inga-Lill. Jag är ingen stordrickare.

Men så tänkte jag att det är ju så lätt gjort att man slarvar bort den, så det vore bra med två.... Vår regionsordförande  Anette P. lovade mig sin, jag fick säja till henne att gömma den, när energiska servetriser var på jakt efter tomma flaskor.
 Likaså kom den andra grannfrun,Gerd som också  är mjölkdrickare, på, att det var bra storlek på flaskorna - så jag knölade ner tre flaskor i min handväska. Sprängfylld.
 Sen blev det lite ploj av det hela.... "tänk om du tappar bort fler...."så efter middagen var det jag som gick ut i köket och frågade vad de gjorde av alla flaskorna. Ja, så fick dom lite roligt också.

Det slutade med att jag fick en låda med 10 flaskor att ta med hem. Lite undrande blickar fick jag från de andra vävdamerna.... och nu har ni hört hur det kom sig....Men roligt hade vi :)

Det var en mycket intressant och givande helg. I trevligt och roligt sällskap, dels en kunnig chaufför, som är barnfödd på Ivön och kunde visa och berätta, och två andra kompisar som nystade mitt garn i baksätet. Såna helger och upplevelser kan man tänka på länge.

Hälsningar Monika. :) 

7 kommentarer:

 1. Vilken underbar resa. Så mycket fint ni fick se. Och roligt verkar ni haft.
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Kul att du berättar... vilken trevlig och innehållsrik resa ni haft! Berättelsen om flaskorna var rolig, visst piggar det upp att hitta på lite "hyss" ibland :-)
  Ha det bra/ Irené

  SvaraRadera
 3. Det låter som om du haft en fin-fin helg.

  Katarina

  SvaraRadera
 4. Oh, vad jag ångrar att jag inte gav mig av, tänkte på det i mars, men sedan så glömde jag av det. Det skulle faktiskt vara kul att få ett ansikte på alla bloggardamer, som man nästan lär känna på bloggen. Så tror jag att det var fina utställningar också....
  mvh Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Du tycks ha haft riktigt trevligt på din Skåneresa!
  Roligt med alla "mjölkflaskor" alltid bra att ha.
  Kramar från Västervik

  SvaraRadera
 6. Vad härligt med fler som kommer på nya användningsområden för saker man ser. Och visst är det lite spännande när man ska smussla med sig det hem!
  Du kommer i alla fall inte att behöva gå törstig!

  SvaraRadera
 7. Hej jag ser att ni haft jättetrevligt och önskar att jag varit med, jag har nyligen gått med i Sverigevävarna och är lite grön, men nästa år är det i Sundsvall bara ett stenkast härifrån så då ska jag försöka komma. En fråga vad är E-bom? har googlat utan resultat.

  Ha en bra dag

  SvaraRadera