torsdag 6 juni 2013

Jag har gjort en tidsresa.

Vissa gör klassresa....det gör inte jag..(jag håller mig till min klass -där trivs jag bäst.)

Det är ett projekt mellan Kalmar Läns museum, Madesjö, Örsjö o Kristvalla hembygdsförening och Madesjöskolan.

Vi förflyttade oss till  år 1611.
Då ägde Kalmarkriget rum och danskarna härjade i trakten. En herre vid namn Sven Håkansson Krååk fick med sig folket mot danskarna och räddade både kyrka och präst. Vid Jutebacken finns en minnessten på platsen där ett av mötena med dansken ägde rum.
Det pratades mycket i trakterna om huruvida man skulle hålla på svenskarna eller danskarna..det fanns sådana som tyckte att det kanske var lika bra...


Detta har jag deltagit i, ett par dagar denna veckan. Ena dagen var det förskoleklassen upp till 3:an, och nästa dag var det mellanstadiet. Sammanlagt ca 200 barn och därtill vuxna.
Alla klädda i tidstypiska kläder som man fick låna av Länsmuseét.
Jag hade sytt ihop lite kläder själv. Jag skulle sytt alla synliga sömmar för hand...men jag fuskade lite. Min tid har inte räckt till.
Likaså hade vi tidstypiska namn. Jag hette Britta. 

På denna 1600-tals dag - som gick av stapeln i Klockarängen i Madesjö i strålande solsken-
 fick barnen prova på allehanda typiska ting


Kärna smör. Baka bröd över öppen eld. Koka ärtsoppa och grönsakssoppa - likaså över öppen eld. Smälta tenn och göra knappar/ kulor. Dans och lek. Bli upplärda att marschera etc av Sven Krååk    OCH lära sig fläta,vanlig trefläta och femfläta, göra snoddar med slynggaffel mm. Det var där jag var.

Men som jag letade dagarna innan efter min slynggaffel!!! Som väl var fick jag låna en av Eva-Lena  + att snälla maken snabbt gjorde fyra åt mig. Och jag kan säja att dom behövdes allihop :).
Vi var tre som höll i den stationen, jag och två från Länsmuséet och vi hade fullt upp.


Ganska snart insåg jag att det var ganska svårt för en del av de yngsta att slynggaffla, då gjorde vi vanliga flätor,  men många fattade direkt och de flesta fick med sig ett armband eller halsband.

Vid matdags var alla vrålhungriga. Soppan åts med trädsked ur träskål. Muggar i keramik.
Under hela dagen hördes flöjt och trumma.
Alla var uppmärksamma efter danskspioner.... och på kvällningen skickades Sven Krååk till konungen med ett enigt bud om att Madesjöborna håller på Sverige.Lite vävt måste det bli också. Någons räcka i östgötadrällen. Ger mersmak för mig.


Nu är mina första dukar i daldrällen nerklippta.  Den ovan är vävd helt i bomull. Jag hade 16/2 till mönsterinslag, fast inte dubbelt som förespråkas.

Den korta duken har lingarn till mönsterinslag och bomullsgarn till botten.
 Den kallades den "sobra" för att de andra tyckte jag var lite feg med färgerna. Men det var den tiden när livet var lite tungt, och därför blev den också så kort. Jag klarade inte att hålla reda på trampor och skyttlar. Men jag tycker den är fin och den passar på lilla bordet eller en byrå eller kista.

Nu har vi verkligen haft sommarväder några dagar. Helt fantastiskt! Syrénerna doftar och det är bara att gå ut i klänningen utan kofta och jacka. Sånt gillar vi.

Sommarhälsningar
Monika

7 kommentarer:

 1. Så vackra dukar! Och vilket spännande projekt. Men... Slynggaffla, vad är det??

  SvaraRadera
 2. Så trevligt att förflytta sig bak till 1611.
  Barnen som fick vara med på det äventyret, har fått ett minne för livet.
  Så fina dukar du har vävt!
  Kramar från mig

  SvaraRadera
 3. Så fina dina dukar är. Tänk om man kunnat vara med i verkligheten en dag 1611. Tror att ni hade det mycket finare än vad det var då.
  Trevligt med tidsresor.
  Kramar Birgitta

  SvaraRadera
 4. Ja, visst är det spännande att få göra en tidsresa. Jag har också, med hjälp av länsmuse'et,också varit med på både stenåldern, medeltiden och förra sekelskiftet! De är så duktiga på att engagera barnen! Du är också jätteduktig. Dina dukar är helt fantastiskt vackra!
  Vävliga hälsningar Anna-Clara

  SvaraRadera
 5. Fina dukar gjorde du!
  Och vilken spännande tidsresa!
  Ha det så bra
  maliz

  SvaraRadera
 6. Jättefint med daldräll som jag nog inte kan påstå att jag sett tidigare.

  SvaraRadera
 7. Åh, vilken underbar tidsresa. Där skulle jag ha trivts.

  Och vad flitig du är i vävstolen!

  SvaraRadera