lördag 11 februari 2012

Farmorsduken.


Äntligen ska jag berätta historien om Farmorsduken.

Min kära svärmor,kallad farmor- som verkligen var mig kär, avled för några år sedan.
Och allt skulle redas upp och gjordes så.
Bland annat även textilt, så klart.


På köksbordet under vaxduken, hade farmor en gammal fläckig duk, som skydd för att bordshörnen inte skulle nöta sönder vaxduken. Den duken hade varit fin en gång, men flitigt använd och hade fått fläckar som inte gick bort. Den var fabriksvävd och mycket fin i sina kypertvariationer.Jag tror duken var rätt vanlig för ca 50 år sen. Jag har sett flera på "second hand" etc.
Jag tog hand om den och tänkte att den skulle jag vilja räkna ut och väva någon gång.

Så gick ett par år.
Sitter en dag och läser i vår lokaltidning och ser en bild på en duk jag känner igen. Farmors duk!
Det var en artikel om en dam - född i Kvilla i Södra Kalmar län, nu boende i Stockholm, som drev en vävförening i Saltsjöbaden i hop med några andra. På bilden håller hon upp Farmorsduken, eller hennes "barndoms salsduk", som hon uttycker det.
Hon hade räknat och studerat och gjort en vävnota till duken.
Jag tar kontakt med tidningen och får sedan kontakt med Gertrud Holmgren. Vi hade ett mycket långt och trevligt samtal, varefter hon skickar vävnotan och nu har vi satt upp den i vävlokalen jag är med i.
Jag tycker det är så roligt att kunna väva den!
Den var inte farmors "finaste" duk, men det personligaste. För det var vid köksbordet hon satt och åt, drack kaffe, läste tidningen , skrev dagboken..mm.mm. Och man ser fläckarna som blivit under åren. Det är historia i duken. Det tycker jag är fint.
Snart har jag en egen på mitt köksbord.

Vid skyttelen./en piggare Monika.

6 kommentarer:

 1. Hej Monica, en sådan trevlig historia om Farmors duk. Jag har en liknande om min farmors duk. I min ägo har jag en duk som min farmor har både sått, spunnit och vävt utav linet.Min farmor blev över 90 år gammal.Så skönt att du känner dig bättre från förkylningen, dessa små barnbarn kan ha riktigt fula små bassiluskor... mvh Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Det var en fin berättelse om "farmorsduken" visst är det härligt med ärvda grejer som även har en liten historia med sig!
  Häsningar Irené

  SvaraRadera
 3. Så trevligt med "farmors duk", härliga minnen och så roligt att du nu väver en kopia av duken.
  Vi ses

  SvaraRadera
 4. Vilken fin historia, och även om din duk blir ny så kommer du säkert att tänka på farmor varje gång du tar fram den ändå.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Förstår att den duken är speciell för dej och vad roligt att du väver upp den på nytt. Du visar väl den sedan när du har gjort klart den.
  Ha det så gott.
  Kram Birgitta

  SvaraRadera
 6. Hej! Jag tror inte att mina egna gardiner blir lila. Det passar liksom inte in i rummmet. Ska försöka följa upp någon av färgerna på väggarna. Jag har schablon-målade väggar sedan 1800-talet. Du förstår huset är sedan 1700-talet.
  I morron ska vi få snöoväder om väderleksrapporten stämmer.
  Ha det så gott.
  Kram Birgitta

  SvaraRadera